• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
  • Jelentős károkat okozott a vihar a Balaton körül, a budapesti reptér járattörlésekkel is számol – FRISSÍTÉS: reptérlezárás, katasztrófa sújtotta övezet

  • Magyar turistabusz szenvedett balesetet Szabadkánál: nyolc sérült

WinTEAM WinTEAM · 2022.03.16.
· MIX

Őseink így tartósítottak, most a reneszánszát éli: mi az a fermentálás pontosan?

Fermentálás

Forrás: pixabay.com

Manapság kezd újra divatba jönni a fermentálás. Meglehetősen keveset tudunk a fermentálásról, pedig őseink már évezredek óta használják, ezt az eljárást. Az otthoni kovászkészítés mellett a fermentálás is reneszánszát éli napjainkban, ami nem is csoda, hiszen számos jótékony hatása van szervezetünkre.

Mi a fermentálás?

A fermentálás a tartósítás egy ősidők óta alkalmazott módszere, melynek előnye nem csupán az élelmiszerek tartósítása.

A fermentáció gyakorlatilag egy kontrollált erjesztési folyamat, melynek során különböző baktériumok és gombák az ételt, több lépcsőben, könnyebben emészthetővé alakítják.

A fermentációs eljárásnak köszönhetően az ételek természetes tartósítása is biztosított. Ez a manapság egyre divatosabb eljárás egyáltalán nem újkeletű, és az élelmiszergyártásban is rendszeresített eljárás, hiszen a fermentáció eredményeként készül, például a kenyér, a sajt, a csokoládé, a kávé, a bor, a sör, a szalámi, az ecet, stb. Ezeknek az élelmiszereknek a készítése során azonban a bennük lévő probiotikumok döntő többsége elpusztul, így az eljárás jótékony hatásai nem érvényesülnek. Ennek oka, hogy az esetek döntő többségénél a termékek pasztörizációs és hőkezelő folyamatokan mennek át, vagy magas alkohol tartalommal bírnak, mely nem megfelelő környezet ezen baktériumkultúrák számára. Emellett az eljárás típusa is meghatározó.

A fermentáció folyamata

Aszerint, hogy az erjesztési folyamatban milyen mikroorganizmusok vesznek részt, különféle típusú fermentációkról beszélhetünk.

Fermentálással jönnek létre például az alkoholok, az ecetek, a különböző savanyú tejtermékek, de a kenyér kelesztéséhez használt kovász is.

Zöldségek fermentálásakor a növények felületén természetesen is megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést. Ez hogyan történik? A különböző zöldségeket (káposztát, répát, karfiolt, vagy vegyes zöldségeket stb.) üvegbe, vagy fahordóba helyezik, és tömörítik, hogy minél kevesebb levegő maradjon az alsóbb rétegekbe. A tömött üveget vagy hordót úgynevezett felöntő lével leöntik, mely egy tiszta sós, fűszeres vízből (forralt, vagy tisztított víz) álló lé. A tetejét lezárják, és elkezdődik a folyamat. Először az edényben lévő oxigén felhasználásával elindul egy ecetsavas erjedés, mely nem tart sokáig (mennyiségtől függően pár nap). Ezt követően, mivel az oxigén elhasználódott, egy anaerob folyamat kezdődik meg, ez az úgynevezett tejsavas erjedés. Az oxigén elfogyasztását követően, a zöldségeken lévő baktériumok a növényben lévő szénhidrátokat(cukrokat) kezdik el lebontani, így a növényekben lévő cukor lebomlik és átalakul.

Ez a tejsavas erjedés lesz az a folyamat melynek során el tudnak szaporodni a bélrendszer számára fontos baktériumok többek között a Lactobacillus és Bifidobaktérium nemzetségbe tartozók.

És, hogy mitől állnak el sokáig? A légmentesség, a só és az egyre csökkenő pH tartalom megvédi az erjesztett savanyúságokat a romlástól. Az optimális pH tartalom támogatja a gyomor munkáját is, így könnyebbé és kevésbé megterhelővé válik az emésztés ezen szakasza.

Az üzletekben kapható savanyúságok nem ezzel az eljárással készülnek.

Ott egy gyorsított savanyítási eljárás történik ecet, és cukor vagy édesítőszer hozzáadásával. Ekkor, mivel itt nincs olyan anaerob folyamat melynek során a szénhidrátok lebontásával a baktériumok el tudnának szaporodni, így nem is jön létre jótékony probiotikus hatás.

A bélflóra egészsége

Probiotikumok

A probiotikumok felelnek bélflóránk egészségéért. Nem pusztán emésztőrendszerünk megfelelő működése miatt fontosak, hanem számos más hatást is kifejtenek szervezetünkre. Szerepük van egyes hormontermelő folyamatokban (pl. szerotonin termelés), valamint bizonyos baktériumok képesek butirátot (vajsav) előállítani, mely egy rövid szénláncú zsírsav, ami kiváló energiaforrás szervezetünk számára.

Emellett a jótékony baktériumok elszaporodásával a patogén baktériumtörzsek visszaszorulnak, így számos gyulladási folyamat, és betegség megelőzésében is fontos szerepet játszanak

Prebiotikumok

A prebiotikumok tulajdonképpen a bélbaktériumok táplálékaként szolgáló rostok. A rostban gazdag táplálkozással tehát tulajdonképpen etetjük jó baktériumainkat (a patogének általában egyszerű cukrokat, alkoholokat fogyasztanak). A fermentált élelmiszereknek megmarad a magas rosttartalma, így a bennük képződő mikrobák nem táplálék nélkül kerülnek szervezetünkbe. Ez a gyors erjesztett savanyúságok esetén nem valósulhat meg.

Enzimek

Az emésztőenzimek biológiailag aktív fehérjék, amelyek az egész testben megtalálhatók. Viszont a hő vagy pasztőrözés elpusztítja őket. Az enzimeket az elfogyasztott ételektől és a szervezetünk által termelt enzimektől kapjuk. Az enzimek megemésztik az ételt azáltal, hogy az élelmiszer-molekulákat kisebb építőelemekre bontják, hogy könnyen felszívódjanak a véráramba. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű emésztőenzim álljon szervezetünk rendelkezésére elengedhetetlen a jó bélflóra, ugyanis a bélben lévő probiotikumok képesek előállítani a számunkra szükséges enzimeket. Az enzimek hatékonyan enyhítik az olyan általános emésztési problémákat, mint a gáz, puffadás, emésztési zavarok, gyomorégés és általános kellemetlenségek.

Összefoglalva

  • A fermentált zöldségek közvetlenül is támogatják, kiegészítik a gyomorsav munkáját, így az hatékonyabban tudja elkezdeni az elfogyasztott étel emésztését
  • Minél több probiotikum él a vastagbelünkben, annál erősebbek és egészségesebbek leszünk
  • Minden fermentált élelmiszer szinbiotikum, vagyis pro- és prebiotikum egyszerre
  • A fermentált zöldségek rendszeres fogyasztásával emésztőrendszerünk működése természetes módon működtethetjük egészségesen

Érdemes tehát elkezdeni ismerkedni ezzel az eljárással, hiszen a fermentálással egész évben elérhető, rostban és tápanyagokban gazdag zöldségekhez juthatunk, mellyel támogatjuk emésztésünket és immunrendszerünket.

Ez is érdekes lehet: Melyik egészségtelenebb: cukor vagy édesítő?

További érdekességekért, és életmód tanácsadásért keresd a WINTEAM csapatát!

Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
egészség egészségmegőrzés egészségügyi prevenció élelmiszer gasztronómia hasznos infó
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Kifakadt a 40 éves magyar utazási iroda: külföldiek nyírták ki őket, ez lesz az utasaikkal

  • KÉPEK, VIDEÓ: Épületek tetejét sodorta le a vihar, számos helyen nincs rendes közlekedés, áram

  • Láttál már felfelé csapó villámot? Hihetetlen képet lőttek egy vörös lidércről

  • 178 napot töltött űrutazással ez a férfi, óriási hazugságra döbbent rá

  • Európa legforróbb napjai: közel a rekord, ismét izzik a kontinens

  • Nincs küszöb a kezdéshez, fektess be a GoldenMiningbe, hogy napi bevételre tegyen szert

Kapcsolódó cikkek

vörös lidérc
2025.07.08.

Láttál már felfelé csapó villámot? Hihetetlen képet lőttek egy vörös lidércről


Olvasson tovább
űrutazás
2025.07.08.

178 napot töltött űrutazással ez a férfi, óriási hazugságra döbbent rá


Olvasson tovább
bitcoin altcoin kripto kriptovaluta blockchain
2025.07.08.

Nincs küszöb a kezdéshez, fektess be a GoldenMiningbe, hogy napi bevételre tegyen szert


Olvasson tovább
ufó koponya
2025.07.07.

Hoppá: tényleg az ufók titkos üzenetét rejti ez a furcsa képződmény?


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Kifakadt a 40 éves magyar utazási iroda: külföldiek nyírták ki őket, ez lesz az utasaikkal

Kifakadt a 40 éves magyar utazási iroda: külföldiek nyírták ki őket, ez lesz az utasaikkal

Tovább olvasok
KÉPEK, VIDEÓ: Épületek tetejét sodorta le a vihar, számos helyen nincs rendes közlekedés, áram

KÉPEK, VIDEÓ: Épületek tetejét sodorta le a vihar, számos helyen nincs rendes közlekedés, áram

Tovább olvasok
Láttál már felfelé csapó villámot? Hihetetlen képet lőttek egy vörös lidércről

Láttál már felfelé csapó villámot? Hihetetlen képet lőttek egy vörös lidércről

Tovább olvasok
<b>178 napot töltött űrutazással ez a férfi, óriási hazugságra döbbent rá</b>

178 napot töltött űrutazással ez a férfi, óriási hazugságra döbbent rá

Tovább olvasok
Európa legforróbb napjai: közel a rekord, ismét izzik a kontinens

Európa legforróbb napjai: közel a rekord, ismét izzik a kontinens

Tovább olvasok
Nincs küszöb a kezdéshez, fektess be a GoldenMiningbe, hogy napi bevételre tegyen szert

Nincs küszöb a kezdéshez, fektess be a GoldenMiningbe, hogy napi bevételre tegyen szert

Tovább olvasok
<b>Hoppá: tényleg az ufók titkos üzenetét rejti ez a furcsa képződmény?</b>

Hoppá: tényleg az ufók titkos üzenetét rejti ez a furcsa képződmény?

Tovább olvasok
Figyelem! Teljes hajózár lesz a Dunán rendezvény miatt a hétvégén, de jön sztárvendég is

Figyelem! Teljes hajózár lesz a Dunán rendezvény miatt a hétvégén, de jön sztárvendég is

Tovább olvasok
Különleges leletre bukkantak a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

Különleges leletre bukkantak a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

Tovább olvasok
Ha a Művészetek Völgyében jársz, látogass el a Református Udvarba is

Ha a Művészetek Völgyében jársz, látogass el a Református Udvarba is

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4